Historia

Rantala, tilamme nimi on kaikkien paikallisten hyvin tuntema. Vuosina 1875-1957 täällä sijaitsi vesimylly nimeltä Kylliön mylly.

1930-luvun alussa paikalle muutti Arvid Lappalainen (1890-1958) yhdessä vaimonsa Anna Smolanderin kanssa. He vuokrasivat aluksi tilaa ja myllyä. Myöhemmin he kuitenkin ostivat tilan myllyineen, sekä koskioikeuden.

Arvid ja Anna perustivat myös sekatavarakaupan, jonka kauppatavarat haettiin talvella hevosella Tuomilahdesta, tai Puumalasta jäätien kautta. Kesällä kauppatavara kuljetettiin vesiteitse Savonlinnasta matkustajalaivan kyydissä. Säilyvää säkkitavaraa tuotiin rannalla sijaitsevaan rantamakasiiniin talven varalle. Kaupalla ei ollut virallisia aukioloaikoja, joten asiakkaita saapui jopa keskiyöllä. Poikkeavaa oli myös se, että asiakkaille keitettiin usein kahvit ja vaihdettiin kuulumiset ennen kaupantekoa. Kyläkaupassa myytävänä oli tavaraa laidasta laitaan; taloustuotteista polttoaineeseen.

Vuonna 1957 perheyrityksestä vastuun otti Arvidin vanhin poika, Arvi (1927-1997) yhdessä vaimonsa Aunen kanssa. Kaupan lisäksi tulon lähteinä toimivat maanviljely, karjanhoito ja metsätyöt. Kesämökkien vuokraus aloitettiin 70-luvulla ja ensimmäiset turistit tulivat pääasiassa Saksasta. Kaupanpitoa jatkettiin aina vuoteen 1985 asti. Kaupan aukioloaikoja kuitenkin muutettiin siten, että isäntäväki kykeni kaupanhoidon ohella tekemään muutkin työt, kuten hoitamaan karjan.

Vuonna 1982 perheyritys siirtyi Arvin ja Aunen pojalle, Eerolle. 80-luvulla hän otti käyttöönsä uuden tulonlähteen, mansikanviljelyn ja vuodesta 1996 liikeideaa on tukenut hänen vaimonsa Marina. Mansikanviljelyä tilalla on siis ollut jo 30 vuotta, viime vuosina on panostettu kuitenkin erityisesti mökkien vuokraukseen. Mökkejä on remontoitu ja uudistettu, jotta mökkiläiset voisivat nauttia lomahetkistään entistä paremmin.

Kiteytettynä voidaan sanoa, että Rantala on aina ollut vilkas paikka. Myllyssä jauhettiin viljaa sekä paikallisille asukkaille, että kauempaa tulleille maanviljelijöille. Muistona myllystä on kaksi myllynkiveä päärakennuksen pihalla. Kauppaan tuli asiakkaita maitse ja vesitse pitkienkin matkojen takaa. Nyt tilalla otetaan vastaan lomalaisia, jotka voivat rentoutua kesämökeissä Saimaan luonnonkauniissa maisemissa.

Tervetuloa viettämään muistorikas ja rentouttava loma!

history